Възстановяват автентичния покрив на „банкерската“ сграда-паметник в София

Няма да се достроява нов етаж, покривът - в духа на Стара София
Обновена: 4 сеп 2019 13:47 | 4 сеп 2019 12:55, Александър Попов
6
Възстановяват автентичния покрив на „банкерската“ сграда-паметник в София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бъдещето на "банкерската" сграда в центъра на София предизвика обществен интерес, след като се внесе проект за реконструкция на покрива. Породиха се дискусии  къде е границата между поддържането и разрушаването на сградите паметници на културата.

Емблематичната сграда се намира на ъгъла на ул. "Иван Вазов" и ул. "Раковски".

Тя е построена през 1912 година на три етажа, като през годините са достроени още  два, с което бива променен и покривният силует. Към момента притежава статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория "национално значение" и попада в границите на Втора защитена зона на археологическия резерват "Антична Сердика и средновековен Средец". Проектирана е от арх. Никола Лазаров – едно от най-големите имена и величие от архитектурното минало на България, а в момента в нея се помещават офиси на различни компании, пише Investor.bg.

За строителните намерения стана ясно от обявление, подадено в столичния район "Средец" от компанията собственик "БСПФ България" ЕАД. В него се посочва, че проектът е за промяна в наклона и формата на използваем шести етаж на сградата.

"Градоустройственият проект предвижда възстановяване на покривния силует на сградата в духа на архитектурата на Стара София във вида му преди преустройството ѝ през 1928 г. - със същите покривни линии, проектирани в оригиналната схема на сградата от арх. Лазаров", обясниха пред Investor.bg от компанията собственик. От там бяха категорични, че не става въпрос за изграждане на нов етаж към сградата, каквито опасения се чуха, а за промяна в наклона на шестия подпокривен етаж, който винаги през годините от създаването на сградата е бил обитаем.

Възстановяват автентичния покрив на „банкерската“ сграда-паметник в София
Така е изглеждала сградата. Снимка: Стара София
Предвижда се и възстановяване на автентичната подредба на капандурите във фасадния ордер, отново следвайки първоначалния проект, и подменяне на материала за изграждане на покрива. Настоящата облицовка от керемиди ще бъде подменена с метална обшивка, с каквато е облицован в момента куполът на сградата и каквато е била използвана в миналото.

Опит за строеж върху паметник на културата или по-скоро за възстановяване и поддръжка на културно богатство?

Според директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) Даниела Джуркова фактът, че сграда е обявена за паметник на културата не означава, че тя не трябва да се поддържа.

"Сградата е жива. Това, че не трябва да се променя, защото е паметник на културата, означава ли, че не трябва абсолютно нищо по нея да се пипне и трябва я оставим, дори да не я поддържаме? Важното в случая е, че оригиналната сграда, която е по проект на арх. Никола Лазаров, е с мансарден покрив. При преустройството ѝ от 1928 година той е премахнат. Така че в типологията на сградата стои възможността тя да бъде завършена с прекрасна пета фасада, която е важна за всички сгради от този период", заяви тя пред bTV.

"Целта ни е да възстановим покрива максимално близо до оригиналния му вид, характерен за периода между 1910-а и 1930-а година. Тогава буквално започва да се създава обликът на София. Сградите в този период се отличават с мансарден тип покриви, метални обшивки и капандури, а архитекти като Никола Лазаров, Фингов, Торбов и Маричков са сред големите имена, благодарение на които се слагат основите на архитектурата в новосъздаващата се столица", обясни архитект Георги Савов, който е изготвил градоустройствения проект за промяна на покрива на "банкерската" сграда.

От Министерството на културата обявиха, че подкрепят промяната и становището на НИНКН. От там обясниха, че няма да се достроява нов етаж към сградата.

Сега предстои проектът да мине за одобрение и през главния архитект на София. Ако той разреши промяната, то след близо 100 години от съществуването на емблематичната сграда, софиянци ще могат да я видят в автентичния ѝ вид от 1912 година.

Още икономически новини четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
Гост 4 - продължение преди 4 години
А вместо да уточнят, ей сега ще напишат, че съм неколтурна, и никой всъщност, сигурно няма да обясни, каква е била тази сграда, ако аз и другите като мен, не кажем - да, не знаем, /аз специално не желая да чета, искам да ми обяснят/, някой е длъжен да обясни в определени формати на статии и пр.?
4
2
 
3
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Добре де, а защо всъщност наричат тази сграда "банкерската" - че и паметник на културата, явно освен размерите и типа архитектура?, има и други важни неща за нея, нещо не се ли губи в тая статия? Още повече, че три четвърти от нея са мнения на водещи архитекти... Обясниха за мансардите, някои спорят за тях, но не обясняват, за какво се е ползвала сградата?!Аз например, бих искала да имам свободен достъп до по-"културните" нейни части - снимки на интересни елементи от фасадата и пр.?
3
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
РУШЕТЕ , ТАМ Е БЪДЕЩЕТО. НЕ ТРЯБВА НИЩО ДА ОСТАВА ОТ ПЕДХОДНИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ. РУШЕТЕ. И НАРОДНАЯ ТЕАТЪР ДА СЕ РАЗРУШИ. А ЗАЛА БЪЛГАРИЯ , КАКВО СТАНА С НЕЯ??????? ЗАЩО ОЩЕ СЪЩЕСТВУВА. ТАЯ СЪБОРЕТИНА.ИМА МНОГО ТАКИВА СГРАДИ НЕГОДНИ ОТ СТАРОТО ВРЕМЕ.
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мошеници, Фандъкова съсипва София!!!
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това БСПФ БЪЛГАРИЯ какво е? БСП Финанси???